ιστορία του καπνοδοχοκαθαριστή

Ο καπνοδοχοκαθαριστής


  Ο καπνοδοχοκαθαριστής είναι ένα από τα παλαιότερα των σύγχρονων επαγγελμάτων καθώς η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα.  Η σύγχρονη έννοια του καπνοδοχοκαθαριστή  έχει αναπτυχθεί τα τελευταία διακόσια χρόνια όταν η καμινάδα έγινε αρκετά μεγάλη για να χωρέσει έναν άνθρωπο μέσα. Η εξέλιξη αυτή η οποία συνέπεσε με τη βιομηχανική επανάσταση μας έδωσε τη δημοφιλή εικόνα του καπνοδοχοκαθαριστή που όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι.

  

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές προλήψεις αναπτύσσονται, ίσως λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του έργου τους. Ευτυχώς για τους καπνοκαθαριστές οι πιο πολλές  από αυτές τις δεισιδαιμονίες ήταν μάλλον θετικές, γεγονός που το υποδηλώνει ότι η θέα ή και το άγγιγμα ένας καπνοδοχοκαθαριστή θα μπορούσε να φέρει καλή τύχη. Αυτό ήταν ίσως το αποτέλεσμα του περιστατικού στο οποίο ένας καθαρισμός καμινάδας βοήθησε να  σωθεί η ζωή του βασιλιά Γεωργίου Β (στην Μεγ. Βρετανία).  Ακόμα και σήμερα καπνοδοχοκαθαριστές προσλαβάνωνται  για να εμφανιστούν στη διάρκεια ενός  βρετανικού γάμου, γιατί πιστεύεται ότι εάν η νύφη δει έναν, την γαμήλια ημέρα, θα της φέρει καλή τύχη!!


  Ο Καθαρισμός καμινάδων έχει γίνει το αντικείμενο έντονων συζητήσεων λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η εργασία. Εισπνοή αιθάλης, στη διάρκεια καθαρισμού καμινάδας μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Η επαναλαμβανόμενη απροστάτευτη έκθεση σε αιθάλη από το εσωτερικό της καμινάδας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.  Δυστυχώς, στό παρελθόν τα θύματα αυτών των επαγγελματικών κινδύνων ήταν συχνά παιδιά. Πολλά από αυτά τα παιδιά ήταν ορφανά... αγοράζονταν μέσα  από ορφανοτροφεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών από καπνοδοχοκαθαριστές ως μαθητευόμενο προσωπικό και χρησιμευαν για τον καθαρισμό της καμινάδας (κυριολεκτικά).  Μια σειρά από νομοθετήματα έβαλε τέλος σε αυτό το όνειδος. Ένας τέτοιος νόμος θεσπίστηκε το 1788 που περιόριζε την ηλικία ενός μαθητευόμενου στα οκτώ έτη και τον αριθμό των μαθητευόμενων για ένα καθαριστή σε έξι. Τελικά πενήντα δύο χρόνια αργότερα με άλλο νόμο που θεσπίσθηκε, έγινε αύξηση του ορίου ηλικίας για τον καθαρισμό καμινάδων στα είκοσι ένα. 


  Σήμερα, εκτός από την πιο παραδοσιακό καθαρισμό της  καμινάδας οι καπνοδοχοκαθαριστές συμβάλουν στη συντήρηση και καλή λειτουργεία μιας σειράς  διαφορετικών συσκευών θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εξαερισμού που λειτουργούν με καύση φυσικού αερίου, πετρελαίου, ξύλου και τεχνικού ξύλου (παλέτες).


  Αν και καθαριστές καπνοδόχων εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη περίφημη βούρτσα τους, εφαρμόζουν και πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως μηχανές video για να εντοπίσουν μια απόφραξη μέσα σε μια καμινάδα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ισχυρές αντλίες κενού για να ρουφήξουν την αιθάλη. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι ο καθαρισμός της  καμινάδας και ο καπνοδοχοκαθαριστής  με κάποια μορφή είναι εδώ για να μείνει. 


 e-mail:info@alfacleaning.gr   ΡΟΔΟΣ 85107   τηλ/φαξ:+30 2244048229   κιν:+30 6979042044