Λίγα λόγια για τα Ακάρεα.

Τα ακαρέα της οικιακής σκόνης 

   Τα Ακάρεα αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα εντόμων (αρθροπόδων) τα          οποία απαντώνται σε μεγάλο αριθμό μικροπεριβαλλόντων. Η οικογένεια των Pyroglyphidae απαρτίζεται κυρίως από «ακάρεα φωλεών» τα οποία συμβιούν με πουλιά και θηλαστικά. Τα ακάρεα της οικογενείας αυτής που απαντώνται εντός των κατοικιών ονομάζονται «ακάρεα της οικιακής σκόνης» (house dust mites). Η ανάλυση δειγμάτων σκόνης από σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την Ευρώπη  έδειξε ότι τα ακάρεα Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae και Euroglyphus maynei αποτελούν το 90-100% του πληθυσμού των ακάρεων τα οποία ζούν στα στρώματα μας και το 70-95% των ακάρεων που ζούν στα χαλιά και τις μοκέτες, ανεξαρτήτως γεωγραφικής κατανομής.

  Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα είδη είναι το Dermatophagoides pteronyssinus (ηπειρωτική Ελλάδα) και το Dermatophagoides farinae (νησιά). Υψηλά επίπεδα ακάρεων διαπιστώνονται όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα(από φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη). Χαμηλότερα επίπεδα ακαρέας παρατηρούνται κατά τις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία(καλοκαίρι).Συνεπώς αν κάποιος ασθενής εμφανίζει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρέπει να ερευνάται με ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού μήπως είναι ευαίσθητος στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού. Αν είναι ο ασθενής ένα μη συνεργάσιμο μικρό παιδί, στο οποίο δεν είναι εύκολο να γίνουν οι δερματικές δοκιμασίες, τότε γίνεται εργαστηριακός έλεγχος, κάνοντας τις δοκιμασίες RAST για ΑΚΑΡΕΑ 

  Τα ακάρεα τρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν καθημερινά από το σώμα μας), έχουν ανάγκη τη θερμότητα του ανθρωπίνου σώματος και επιζητούν την υγρασία επειδή το σώμα τους κατά 75-80% αποτελείται από νερό. 
Τα στρώματα από τα κρεβάτια μας αποτελούν το ιδανικό μικροπεριβάλλον για την ανάπτυξή τους. Εκεί βρίσκουν τροφή,ζεστασιά και υγρασία για να δημιουργίσουν την αποικία τους. Ο αριθμός των ακάρεων σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος...! Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ακαρέα μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο ίδιο σπίτι από στρώμα σε στρώμα. Αυτό γίνετε επειδή έχουν πολλή μικρό βάρος και έτσι, όταν χτυπάμε το στρώμα μας αιωρούνται και μετακινούνται για περίπου 20 λεπτά της ώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σκόνη της ακαρέας μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του εσωτερικού χώρου και προφανώς σε όλα τα στρώματα του σπιτιού μας. Ετσι ένας καθαρισμός για να είναι ολοκληρωμένος πρέπει να περιλλαμβάνει όλα τα στρώματα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι μας.

 Τα ακαρέα και ο ανθωπος.

   Τα ακαρέα υπήρχαν και ζούσαν μαζί μας πάντα. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες με τα σύχρονα σπίτια (διπλά τζάμια, μοκέτες, κεντρική θέρμανση) και την αλλαγή του τρόπου ζωής (μηδέν χρόνος για τον αερισμό του υπνοδωματίου και των σεντονιών) έχουν γίνει πραγματικά πρόβλημα. Τα κόπρανά τους περιέχουν πρωτεϊνικές ουσίες που δρουν ως αλλεργιογόνα και προστίθενται στη σκόνη του σπιτιού. Έτσι τα άτομα που είναι αλλεργικά προς τα αλλεργιογόνα των ακαρέων της σκόνης του σπιτιού μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή επιπεφυκίτιδας ή δερματίτιδας. Αυτό όμως εξαρτάται από την ποσότητα της σκόνης και του αριθμού των αλλεργιογόνων που εκπέμπονται στον εσωτερικό αέρα της κατοικίας. Όταν υπάρχουν πάνω από 100ακάρεα/g οικιακής σκόνης, τότε τα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος. Τα μη ευαισθητοποιημένα άτομα όταν εκτίθενται σ’ αυτό τον αριθμό ακάρεων κινδυνεύουν να ευαισθητοποιηθούν και στη συνέχεια να εμφανίσουν συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος ή και των δύο. . Ο περιορισμός των ακάρεων κάτω των 100/g σκόνης περιορίζει τα αλλεργικά συμπτώματα και σχεδόν θεραπεύεται ο ασθενής, αφού αυτές οι συνθήκες θεωρούνται ως περιβάλλον ελεύθερο από ακάρεα. Οι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα επίσης, όταν βρεθούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1600 μέτρων, αφού εκεί αδυνατούν να επιβιώσουν τα ακάρεα. 

 Η οικιακή σκόνη και το περιεχόμενο της.

  H σκόνη του σπιτιού, γνωστη και ως "οικιακή σκόνη" είναι η συσσώρευση μικροσωματιδίων σε διάφορα μέρη μιας κατοικίας. Τη βλέπουμε επάνω σε έπιπλα, βιβλία, χαλιά, μοκέτες, στρώματα, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, κλπ. Η σκόνη αυτή, αποτελείται από νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας του ανθρώπου ή των οικοσίτων ζώων, γυρεόκκοκους φυτών, ακάρεα και κόπρανα ακάρεων, μύκητες και σπόρια μυκήτων ίνες υφασμάτων και χαρτιού, λάσπη από τα υποδήματα μας και άλλα. Η ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας σκόνης, σε μια ανθρώπινη κατοικία, την καθιστά επικίνδυνη για τα ευαισθητοποιημένα άτομα ως προς τα αλλεργιογόνα που περιέχει. Τα πιο επικίνδυνα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στη σκόνη του σπιτιού είναι των ακάρεων, της κατσαρίδας (εφ' όσον υπάρχουν κατσαρίδες στην κατοικία), οι σπόροι μυκήτων και οι γυρεόκοκκοι (ανάλογα με την εποχή του έτους). Βλέπουμε λοιπόν ότι μέσα στη σκόνη του σπιτιού κρύβονται έχθροί της υγείας μας, όπως τα ακάρεα τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά, ωστόσο δημιουργούν αλλεργίες και είναι υπεύθυνα για το αλλεργικό άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο. Επίσης προκαλούν: Αλλεργική ρινίτιδα.
Αλλεργικό βρογχικό άσθμα.
Αναπνευστικά προβλήματα.
Συμπτώματα συναχιού, όπως μπούκωμα της μύτης και καταρροή.
Βλεφαρίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

☛πίσω στη σελίδα "καθάρισμα στρώματος ύπνου"

 e-mail:info@alfacleaning.gr   ΡΟΔΟΣ 85107   τηλ/φαξ:+30 2244048229   κιν:+30 6979042044